Doneu el vostre electrònic
dispositius una nova vida

Ho sentim, no s'han trobat equips actius actualment a la teva zona. Torna a consultar aviat.
T’agradaria participar també al teu barri? Clica aquí Contacte amb nosaltres!

Com funciona una cursa?
Els nostres objectius

Què és una cursa contra els residus electrònics?

Ensenyar als nens a reciclar

La Cursa contra els Residus Electrònics és un projecte educatiu sobre la redució, reutilització, reparació i reciclatge de residus electrics i electrònics.

L’objectiu del projecte és que l’alumnat d’un mateix territori aprengui de manera interactiva sobre la petxada ecològica i la vulneració de drets humans que s’amaga darrera de la fabricació i consum d’aquests productes i la gestió dels seus residus.

Després d’una fase formativa, on l’alumnat aprèn les causes i les conseqüències socials i ambientals que s’amaguen darrera del consum d’aparells elèctrics i  electrònics, l’alumnat passa a l’acció. Durant un total de 4 setmanes, s’inicia una campanya de recollida de residus electrics  i electrònics, així com la realització de mercats d’intercanvi, tallers de reparació o campanyes de comunicació i de sensibilització al seu entorn sobre els impactes que es produeixen sobre les persones i el planeta.

HomeArtikel-01-ewr.jpg

Per què és important el reciclatge de residus electrònics

Cada vegada produim més i generem més residus tèxtils i electrònics. Llancem coses a les escombraries que podríem arreglar o les oblidem al fons de l’armari, sense donar-ho a algú altre que ho pugui reutilitzar. 

Cada any, es generen més de 50 milions de tones de residus electrònics al món, i només el 17% es recicla correctament. A Europa, tot i ser líders en la generació de residus electrònics per càpita, amb 16,2 kg per persona a l'any, només el 38% es gestiona de manera adequada. A Espanya, aquesta xifra arriba al 41%, però encara queda un llarg camí per recórrer. En una llar mitjana, hi ha gairebé 100 dispositius electrònics o elèctrics, molts d'ells espatllats o en desús. Si bé fins al 95% dels components d'alguns aparells es poden reaprofitar, no els reciclem correctament. Això té un impacte significatiu, ja que el 70% dels metalls pesants en l'entorn provenen dels abocadors de residus electrònics. 

És evident que el model actual està acabant amb els recursos naturals i perpetua cadenes de producció que no respecten els drets humans i laborals fonamentals.



HomeArtikel-02-ewr.jpg

Impacte sostenible

La Cursa contra els Residus Electrònics s’està duent a terme a diverses ciutats de països com França, Alemania i Països Baixos, on ja s'han recollit més de 3 milions d'aparells en deu anys, el que correspon a un estalvi de 3,4 milions de quilograms de CO2! 

Un estudi de la Universitat Tecnològica d'Eindhoven ha demostrat: La Cursa contra els Residus Electrònics contribueix a un canvi de comportament sostenible que continua fins i tot després del projecte. L'estudi també mostra que els nens i nenes tenen la major influència en el comportament sostenible dels pares. Els investigadors anomenen a aquest fet "efecte Greta". 

El projecte s’ha desenvolupat i implementat tenint en compte 3 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible desenvolupats l'any 2010: (4) educació de qualitat, (12) consum i producció responsables i (13) protecció del medi ambient.



HomeArtikel-03-ewr.jpg
Socis del projecte