Sobre la Cursa Electrònica

Què són els residus electrònics? 

Són els aparells o dispositius electrònics que ja no utilitzem o que estan espatllats. Actualment, gairebé el 60% dels residus electrònics no es recicla. Això representa un desaprofitament molt gran, ja que els residus estan plens de materials valuosos que podrien tenir una segona vida. Només cal pensar en allò que tenim per casa: un mòbil antic, un despertador que ja no funciona, una impressora espatllada o carregadors de mòbils vells. El reciclatge es pot millorar si el fem més fàcil i divertit. Això és el que pretenem amb la Cursa Electrònica!

Què es la Cursa Electrònica?

Durant la Cursa Electrònica, l’alumnat de Cicle Superior de primària (10 a 12 anys) durà a terme una campanya de 4 setmanes per a recollir, intercanviar i reparar el màxim de residus elèctrics i electrònics. L’escola que assoleixi la puntuació més alta guanyarà com a premi una divertida excursió escolar per a tota la classe. No obstant, encara que hi hagi una escola guanyadora, la implicació de totes les escoles és súper important: al cap i a la fi es tracta d'un esforç col·lectiu amb l'objectiu de fer una campanya de sensibilització social que ens ha d'ajudar a millorar el nostre entorn!

L’alumnat tindrà el suport d’aquesta pàgina web durant la cursa, on podran veure qui del seu districte vol desfer-se d'articles i quan es poden anar a recollir. D’aquesta manera els podem recollir d’una forma ordenada i la pàgina web pot anar registrant la puntuació de les escoles. 

Sostenible i educativa

A través de participar a la Cursa, l’alumnat aprendrà sobre el reciclatge de deixalles elèctriques i electròniques mentre el porta a la pràctica. Tots i totes les participants rebran dues sessions de formació divertides i interactives a l’escola. S’hi plantegen temes com ara: d'on venen els productes electrònics que utilitzem? D'on i com s'extreuen les matèries primeres? On han estat fabricats i en quines condicions? Quines vulneracions de drets humans, laborals i ambientals comporta l'ús desmesurat de productes electrònics? On es poden reciclar aquests articles? Al mateix temps, l’alumnat podrà intervenir de manera activa amb la recollida al barri i fer una contribució important al seu reciclatge. I el que és més: aquesta recollida facilita molt les coses als residents de la localitat, que podran desfer-se dels articles que ja no utilitzen de manera correcta.

Reduir, reutilitzar, reparar i reciclar

Durant la Cursa Electrònica ens centrem en els quatre factors següents: reduir, reutilitzar, reparar i reciclar. A partir d'aquests factors, expliquem als infants la importància de comprar menys coses, reparar les que tenim o buscar opcions de segona mà abans de comprar un article nou, i de reciclar sempre que es pugui.

  • Reduir: a les dues sessions de formació de la Cursa Electrònica, incidim amb els infants en la importància de consumir menys. Si tothom comprés menys, es notaria molt en les enormes muntanyes de residus que generem. Els expliquem que avui dia els infants tenen un mòbil des de ben petits, mentre que fa uns quants anys no era així. També els diem que, a banda de comprar menys, també és important cuidar bé les coses que tenim. Com més temps fem servir un aparell, molt millor!
  • Reutilitzar: també insistim molt en la reutilització i l’aprofitament dels aparells electrònics. Fem veure als infants que gairebé sempre poden fer content algú altre amb els seus residus electrònics si els porten a una botiga de segona mà o els regalen o venen ells mateixos, si és que encara funcionen. D’aquesta manera fomentem la reutilització dels residus electrònics.
  • Reparar: un altre aspecte important del nostre projecte és la reparació. Fent veure als infants que els aparells electrònics sovint es poden reparar, de vegades fins i tot per ells mateixos, els aparells poden durar molt més i, automàticament, es generen menys residus. A més, si reparen algun aparell, reben punts extra
  • Reciclar: la Cursa Electrònica col·labora amb els ajuntaments i les empreses de reciclatge locals, com és Solidança. Els residus que es recullen a les escoles, després són reciclats o descartats correctament per aquesta entitat. A través d’aquesta col·laboració, la Cursa Electrònica fomenta que molts d’aquests residus tornin a entrar en el cicle de reutilització.

Un projecte de Race Against Waste

La Cursa Electrònica es una iniciativa de l’entitat social neerlandesa Race Against Waste.

A Catalunya la Cursa Tèxtil és organitzada per SETEM Catalunya